Новини


По "Пътека от огън и лед" с пътешественика Петър Ванев

   На поредна среща с  русенеца Петър Ванев    се събраха  читалищни дейци  и ученици от СУПНЕ "Фридрих Шилер". На нея той увлекателно разказа за приключенията  си при  прехода  от  Джорджия до Мейн по Апалачката пътека в САЩ, дълга 3 500 км. 

Успешен финал на проекта "Магията на класическия балет в часовете по музика"

         С  представянето на детския балетен спектакъл „Лебедово езеро”   на 4 декември 2018 г. в голямата зала на Доходно здание - Русе , приключи проекта на читалището  „Магията на класическия балет в часовете по музика”, който бе спечелен  и финансиран  по програма „Култура”  на Община Русе.   В продължение на няколко месеца  децата от Балетна школа „Инфанти” , под вещото ръководство  на   балерината Снежана Байчева,  която е ръководител и хореограф на школата, се готвиха за този нов за тях спектакъл.

Нови отличия за балетна школа "Инфанти"

           Александра Любенова и Ая Ахмедова взеха участие в ХІV международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите” – София, който се проведе от 26 до 28 октомври 2018 г. и ІV международен танцов фестивал „Изкуството на танца” – София – 28 октомври 2018 г. като представители на балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева, която работи в читалището. Те танцуваха в стил „класически балет” и „характерен танц” и спечелиха много отличия и медали. 

1-ви ноември Ден на народните будители

Тържествено честване на 1-ви ноември - Ден на народните будители, заедно с нашите малки приятели от началния курс на ОУ"Тома Кърджиев"-Русе. С песни и слово децата се докоснаха до мъдростта на будителите и почетоха делата им за бъднините на България. С презентация за народните будители и тематичната изложба от библиотеката при НЧ"Захари Стоянов-1937" събитието беше отбелязано в залата на училището.

НАЧАЛО НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА В ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА

Започна работата по новия проект на читалището

          На 3 юли 2018 г.    се проведе   първата  среща между представителите  на читалището и ръководствата на СУПНЕ „Фридрих Шилер”- Русе и ОУ „Тома Кърджиев” – Русе , които са партньори по изпълнение на  проекта „Магията на класическия балет в часовете по музика”,  одобрен и финансиран по програма „Култура” на Община  Русе в направление „Малки творчески проекти в областта на изкуството и културата”

Отлично представяне на балетна школа "Инфанти"

     Тази година  творческият   сезон на  децата от балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева към НЧ „Захари Стоянов – 1937”  приключи     с  отличното им представяне на  финала на Международен танцов фестивал „Храмът на Кибела”, който   се проведе  от 29 юни до 1 юли  в Кранево.  В него те участваха в резултат на много доброто си класиране  на  квалификационния фестивал  „Пловдив – древен и вечен” през април.

В стил „класически балет” нашите малки грации завоюваха  седем  първи места :

Лято в библиотеката

        Нашето лято в библиотеката продължава с любимата книжка и малките приятели от квартала

 

 

Среща с пътешественика Петър Ванев

          На 21  май в  читалището се проведе вълнуваща среща    с пътешественика от Русе  Петър Ванев  -     първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път в САЩ.   Присъстваха  читатели на библиотеката,  приятели на читалището  и  ученици от 

Х  и  ХІ   клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер” – Русе.   

Маратон на четенето

Към инициативата "Маратон на четенето" в библиотеките се присъедини и нашата към НЧ "Захари Стоянов-1937" гр.Русе.Заедно с децата от ОУ "Тома Кърджиев" - Русе прочетохме откъси от книги, разгледахме детски енциклопедии и говорихме за чудния свят на приказките.

Научихме ги  как да станат наши читатели. Благодарим за подрепата и от страна на техните учители. Седмото издание на националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите" продължава. Очакваме Ви отново при нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
Народно читалище 'Захари Стоянов - 1937' - Русе
Прима-Софт ООД