Новини


Златни отличия за Детска Музикална Школа „Мелани-Коста”на фестивала „Броеница”, гр. Улцин, Черна гора.
Златни отличия за  Детска Музикална Школа „Мелани-Коста”на фестивала „Броеница”,  гр. Улцин, Черна гора.

Малките славейчета от Детска Музикална Школа „Мелани-Коста” са наградени за представянето си на V Юбилеен международен арт фестивал „Броеница”, който се състоя на 07.09-08.09.2023 г. в гр. Улцин, Черна гора. Форумът е част от цикъла фестивали „Разпилени бисери”, който се провежда ежегодно. Школата бе удостоена със специална награда на журито – купа и грамота за преподавателите Милена Илиева и Анета Георгиева.
Четирима са наградените със специални награди и златни медали участници във фестивала.
1. Радостина Парашкевова Захариева на 12 г. , която изпълни на цигулка „Химна на Европа”.
2. Галин Великов – 5 г., на когото бе присъдена специална награда за изпълнението на песните: „Рали” на Васил Найденов и на детската песен „И едно картофче”.
3. Емилия Петрова Йорданова - 9г. , наградена за албанската песен „Мандолина””.
4. Милана Николаевна Сярова - 12 г., удостоена с награда на журито и златен медал. Тя се представи с песните: „Waka Waka” на Шакира и „Sweet dreams”.

След това голямо признание, което децата получиха след усилена работа, те се чувстват много доволни от отбелязания напредък в изкуството на певци и музиканти. Школата обучава деца по пиано, поп и джаз пеене и солфеж, както и по цигулка. Преподавателите са включили в обучението дисциплини като сценично поведение, дишане, звукоизвличане, дикция, теория и история на музиката и др., което изключително спомага развитието на младите таланти. След мюзикъла, който те представиха на своя пролетен концерт, идва ред на откритите уроци, които те подготвят за есента.

 

 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

От 01.08.2023 г. (вторник)  до 01.09.2023 г. (петък) включително, ЧИТАЛИЩЕТО и БИБЛИОТЕКАТА ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ поради летен отпуск.

РАБОТАТА С ЧИТАТЕЛИ В БИБЛИОТЕКАТА  ЩЕ БЪДЕ ПОДНОВЕНА НА 04.09.2023 г. (понеделник), с НАМАЛЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ от 10,00 до 16,00 часа.

 

Приключване на учебната година на децата от 2а клас при ОУ "Тома Кърджиев"

Днес 31.05.2022 г. залите на Библиотеката при НЧ „Захари Стоянов – 1937” бяха предоставени на децата от 2б клас при ОУ „Тома Кърджиев” с класен ръководител Милена Георгиева и Мариана Тодорова - учител ЦДО, за да им бъдат връчени свидетелствата за завършен клас, грамоти на отличниците и грамоти от Сдружение на българските начални учители в  Националното финално състезание. Като награда беше дадена възможност на най-четящото дете да бъде библиотекар и да обслужи съучениците си. Възползвахме се от посещението на децата, за да им покажем детски отдел и отново да им разясним правилата за записване и ползване на библиотеката.

Покана за Общо отчетно-изборно събрание

Библиотеката се включва в инициативите "Маратон на четенето" и "Походът на книгите"

                Библиотеката при НЧ „Захари Стоянов – 1937” се включи в  Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” на  Асоциация „Българска книга” и инициативата  на ББИА  „Маратон на четенето”,  които имат за цел да подкрепят грамотността и образованието и да утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и  срещи на деца и възрастни.

 

Малките балерини от "Инфанти" се завърнаха с куп награди от конкурса "Път към славата 2022"

       Новата 2022  година  започна много успешно за   децата от балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева   към НЧ „Захари Стоянов – 1937”. Те взеха участие в    Десетия  национален конкурс „Път към славата” на  Арт център „Кърнолски”, категория „Танц”,  който се  проведе от 4 до 6 март  на сцената на  Руския  културно-информационен център   в София. 

   В оспорваната  танцова надпревара представителите на „Инфанти”   се състезаваха в раздел  „Класически  балет” и  „Характерни  танци” в  три възрастови групи:   от 8 до 10 г.;  от 11 до 13 г. и от 14 до 18 г.

 

                     

149 години от гибелта на Васил Левски

     149 година безсмъртие!

      Поклон!

Поклон за това, че в тъжното време, когато кънтят оковите на робството, теб те има. Поклон за това, че поведе народа си по нови пътища. За онези три години, през които обхождаше земите ни, за да гониш робския страх от душите на хората. За „революция или сме загубени вовеки”. Поклон за това, че като  никой друг вярваше във възможностите на своя народ. Поклон за сълзите, капнали на страницата от тефтерчето ти с онези четири прогарящи сърцето въпросителни. Само толкова  за болката от твоя народ: „Народе ????”… нито упрек, нито самосъжаление или обвинение.  Колко често чуваме, че някой не е ценен достатъчно от народа, че все народът му е длъжен. При теб е друго, Апостоле: „ние сме жадни да видим отечеството свободно, па ако щат ме наредили да паса и патките. Не е ли така? По мое мнение така е по-право и човешко.” „Най-право и човешко” – поклон, Апостоле, за твоята мъдрост. Поклон на най-чистия сред чистите по душа!

Нашият поклон пред теб, Апостоле,  е всъщност нашият  дълг да опазим България. Правим ли го….?

                                 

Благотворителен мартенски базар на Каритас Русе в читалището

     От 16 февруари   до края на месеца в библиотеката на читалището е разположен благотворителен мартенски базар  на  ръчно изработени мартенички  от потребителите на услуги, обслужвани от Каритас Русе.

     Освен мартенички, изработени в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на бездомни лица и Дневен център за деца с увреждания „Милосърдие“, посетителите ще могат да открият и други украшения в духа на предстоящия празник.

     Събраните средства ще бъдат използвани в подкрепа на две каузи – за допълнителна помощ при покриването на разходите за лекарства на потребители на Центъра за временно настаняване на бездомни лица, а в Дневен център за деца с увреждания ще бъдат добавени към сумата събирана за закупуването на тангентор за рехабилитация на деца с физически увреждания.

     Каним всички наши посетители, читалищни деятели  и съграждани да подпомогнат благотворителната  кауза  на Каритас  Русе и да си закупят от  мартениците !

 

         

 

 

С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ВЕСЕЛИ И УЮТНИ ПРАЗНИЦИ!

     

НОВИ КНИГИ В БИБЛИОТЕКАТА ПО ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Уважаеми настоящи и бъдещи читатели,

малки и големи приятели на книгата!

С огромно удоволствие Ви  съобщаваме, че книжният фонд на  нашата библиотека се обогати с  267  нови заглавия   от български и чужди автори. Книгите са закупени със средства от Министерството на културата, предоставени ни  по  спечелен проект  на  програма  „Българските библиотеки  - съвременни центрове за четене и информираност 2021”.

Вярваме и сме убедени, че ще задоволят всеки вкус и предпочитание.

Ако не сте читатели на библиотеката, за нас ще е  чест да станете. Заповядайте!  Очакваме ви!

 

 


   

 

 

 

 

 

 

 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
Народно читалище 'Захари Стоянов - 1937' - Русе
Прима-Софт ООД