Новини


Посещение на деца от Комплекса за социални услуги за деца и семейства - гр. Русе
Посещение на деца от Комплекса за социални услуги за деца и семейства - гр. Русе

И това лято деца от Комплекса за социални услуги за деца и семейства - гр. Русе, ни гостуват, за да се порадват на хубавите детски книги, енциклопедиите и книжките с приказки в нашата библиотека. Те са редовни наши гости и винаги са добре дошли при нас - да поразгледат, да почетат, да си вземат необходимите им книги по списъци за лятото. 

Заключителни годишни концерти на школите към Обединена школа по изкуствата към НЧ "Захари Стоянов-1937 г." - гр. Русе
Заключителни годишни концерти на школите към Обединена школа по изкуствата към НЧ

Успешно завърши учебната година за Обединената школа по изкуствата към нашето читалище. Краят и бе отбелязан с три чудесни концерта, които се организираха с цел да се демонстрират новите умения и знания на учениците от школите. Своят талант и нови постижения ни показаха: Балетна школа "Инфанти" с преподавател г-жа Снежана Байчева - на 10.06.2024, във Военен клуб - Русе,  Школа с преподавател г-н Пламен Бояджиев по китара на 29.06.2024, в Голямата зала на НЧ"Захари Стоянов-1937 г." и Школа по пиано, пеене, цигулка и солфеж с преподаватели г-жа Илиева, г-жа Георгиева и г-жа Янкова - ДМШ "Мелани-Коста", на 30.06.2024, на открита сцена на ресторант "Киното".

На децата им предстои ваканция и заслужена почивка, а ние, служителите на НЧ "Захари Стоянов", им пожелаваме весело и щастливо лято! 

Нови награди за балеринките от БШ "Инфанти" на конкурса " Път към славата" 2024 на Арт Център Карнолски - гр. София
Нови награди за балеринките от БШ
Честити да са новите отличия на нашите малки балеринки от БШ „Инфанти” с художествен ръководител г-жа Снежана Байчева, на XII Национален конкурс „Път към славата” 2024 г. , организиран от Арт-център „Кърнолски” ! Тази година конкурсът се проведе на 22, 23 и 24 март 2024 г. в РКИЦ ул.“Шипка“ 34 - гр. София. Събитието бе организирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със съдействието на: Съюза на Българските Музикални и Танцови Дейци и Регионален инспекторат по образованието – гр.София. Всяка година конкурсът събира над 2 000 таланти от цялата страна – вокалисти, танцьори, инструменталисти и фолклористи от над 56 населени места в България.
Децата се състезаваха в конкурса, представени в четири възрастови групи – I възрастова група – до 7 години (включително); II възрастова група – от 8 до 10 години (включително); III възрастова група – от 11 до 13 години (включително); IV възрастова група – от 14 до 18 години (включително), в стилове класически балет и характерни танци.
Първо място и златен медал извоюва Изел Хадживели в стил класически балет, IV възрастова група, за соловото изпълнение на „Вариация Гранд па де дьо”.С първо място и златен медал бе наградено и солото на Симона Иванова, II възрастова група, в стил характерни танци, с Испански танц от „Копелия”. За изпълнението на класическия групов танц „Фрагмент от Жизел”, златно отличие бе присъдено на Лидя Исмаилова, Виктория Начева, Изел Хадживели, Катерина Стоилова, Магдалена Тодорова,Рая Илиева, Симона Иванова, Радостина Маринова и Бурчин Дюрхан.
Второ място в класическия балет при солата бе присъдено на Симона Иванова – II възрастова група. При дуетите второ място взеха Изел Хадживели и Симона Иванова в стил класически балет, с изпълнението на „Океан и перли”.
Второ място бе присъдено и на груповото изпълнение на Лидя Исмаилова, Виктория Начева, Симона Иванова, Изел Хадживели – характерен танц „Циганки” . Всички втори места бяха отличени със сребърни медали.
С трето място в стил класически балет, III възрастова група, бе отличено соловото изпълнение на Магдалена Тодорова за танца „Пахита”, както и двете сола на Лидя Исмаилова, IV възрастова група, в същия стил - „Корсар” и „El Corssario”.
При дуетите в стил класически балет, бяха отличени с трето място Лидя Исмаилова и Виктория Начева с „Приятелки” от балета „Дон Кихот”,както и Катерина Стоилова и Магдалена Тодорова – двете „Графини Вишнички”. Танцът „Папагали” от Баядерка
в изпълнение на Лидя Исмаилова, Виктория Начева, Изел Хадживели, Катерина Стоилова, Магдалена Тодорова,Рая Илиева, Симона Иванова, Радостина Маринова и Бурчин Дюрхан взе трето място при формациите. Наградените получиха и бронзови медали.
Останалите танци, които децата изпълниха на тази престижна сцена, бяха отличени с дипломи за отлично представяне, както и за златен дебют. Нека пожелаем на малките таланти още много нови успехи през цялата 2024 година!

 

Златни отличия за Детска Музикална Школа „Мелани-Коста”на фестивала „Броеница”, гр. Улцин, Черна гора.
Златни отличия за  Детска Музикална Школа „Мелани-Коста”на фестивала „Броеница”,  гр. Улцин, Черна гора.

Малките славейчета от Детска Музикална Школа „Мелани-Коста” са наградени за представянето си на V Юбилеен международен арт фестивал „Броеница”, който се състоя на 07.09-08.09.2023 г. в гр. Улцин, Черна гора. Форумът е част от цикъла фестивали „Разпилени бисери”, който се провежда ежегодно. Школата бе удостоена със специална награда на журито – купа и грамота за преподавателите Милена Илиева и Анета Георгиева.
Четирима са наградените със специални награди и златни медали участници във фестивала.
1. Радостина Парашкевова Захариева на 12 г. , която изпълни на цигулка „Химна на Европа”.
2. Галин Великов – 5 г., на когото бе присъдена специална награда за изпълнението на песните: „Рали” на Васил Найденов и на детската песен „И едно картофче”.
3. Емилия Петрова Йорданова - 9г. , наградена за албанската песен „Мандолина””.
4. Милана Николаевна Сярова - 12 г., удостоена с награда на журито и златен медал. Тя се представи с песните: „Waka Waka” на Шакира и „Sweet dreams”.

След това голямо признание, което децата получиха след усилена работа, те се чувстват много доволни от отбелязания напредък в изкуството на певци и музиканти. Школата обучава деца по пиано, поп и джаз пеене и солфеж, както и по цигулка. Преподавателите са включили в обучението дисциплини като сценично поведение, дишане, звукоизвличане, дикция, теория и история на музиката и др., което изключително спомага развитието на младите таланти. След мюзикъла, който те представиха на своя пролетен концерт, идва ред на откритите уроци, които те подготвят за есента.

 

 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

От 01.08.2023 г. (вторник)  до 01.09.2023 г. (петък) включително, ЧИТАЛИЩЕТО и БИБЛИОТЕКАТА ЩЕ БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ поради летен отпуск.

РАБОТАТА С ЧИТАТЕЛИ В БИБЛИОТЕКАТА  ЩЕ БЪДЕ ПОДНОВЕНА НА 04.09.2023 г. (понеделник), с НАМАЛЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ от 10,00 до 16,00 часа.

 

Приключване на учебната година на децата от 2а клас при ОУ "Тома Кърджиев"

Днес 31.05.2022 г. залите на Библиотеката при НЧ „Захари Стоянов – 1937” бяха предоставени на децата от 2б клас при ОУ „Тома Кърджиев” с класен ръководител Милена Георгиева и Мариана Тодорова - учител ЦДО, за да им бъдат връчени свидетелствата за завършен клас, грамоти на отличниците и грамоти от Сдружение на българските начални учители в  Националното финално състезание. Като награда беше дадена възможност на най-четящото дете да бъде библиотекар и да обслужи съучениците си. Възползвахме се от посещението на децата, за да им покажем детски отдел и отново да им разясним правилата за записване и ползване на библиотеката.

Покана за Общо отчетно-изборно събрание

Библиотеката се включва в инициативите "Маратон на четенето" и "Походът на книгите"

                Библиотеката при НЧ „Захари Стоянов – 1937” се включи в  Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” на  Асоциация „Българска книга” и инициативата  на ББИА  „Маратон на четенето”,  които имат за цел да подкрепят грамотността и образованието и да утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и  срещи на деца и възрастни.

 

Малките балерини от "Инфанти" се завърнаха с куп награди от конкурса "Път към славата 2022"

       Новата 2022  година  започна много успешно за   децата от балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева   към НЧ „Захари Стоянов – 1937”. Те взеха участие в    Десетия  национален конкурс „Път към славата” на  Арт център „Кърнолски”, категория „Танц”,  който се  проведе от 4 до 6 март  на сцената на  Руския  културно-информационен център   в София. 

   В оспорваната  танцова надпревара представителите на „Инфанти”   се състезаваха в раздел  „Класически  балет” и  „Характерни  танци” в  три възрастови групи:   от 8 до 10 г.;  от 11 до 13 г. и от 14 до 18 г.

 

                     

149 години от гибелта на Васил Левски

     149 година безсмъртие!

      Поклон!

Поклон за това, че в тъжното време, когато кънтят оковите на робството, теб те има. Поклон за това, че поведе народа си по нови пътища. За онези три години, през които обхождаше земите ни, за да гониш робския страх от душите на хората. За „революция или сме загубени вовеки”. Поклон за това, че като  никой друг вярваше във възможностите на своя народ. Поклон за сълзите, капнали на страницата от тефтерчето ти с онези четири прогарящи сърцето въпросителни. Само толкова  за болката от твоя народ: „Народе ????”… нито упрек, нито самосъжаление или обвинение.  Колко често чуваме, че някой не е ценен достатъчно от народа, че все народът му е длъжен. При теб е друго, Апостоле: „ние сме жадни да видим отечеството свободно, па ако щат ме наредили да паса и патките. Не е ли така? По мое мнение така е по-право и човешко.” „Най-право и човешко” – поклон, Апостоле, за твоята мъдрост. Поклон на най-чистия сред чистите по душа!

Нашият поклон пред теб, Апостоле,  е всъщност нашият  дълг да опазим България. Правим ли го….?

                                 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
Народно читалище 'Захари Стоянов - 1937' - Русе
Прима-Софт ООД