Новини


НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА НАБЛИЖАВА! ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ НАС!

131 години от смъртта на Захари Стоянов

       На 2 септември 1889 г. в   Париж  умира Захари Стоянов – писател-летописец на една велика епоха в българската история  и патрон на нашето читалище.  Български революционер, участник в националноосвободителното движение, писател, журналист и политик. Участва в организирането на Старозагорското въстание през 1875 г. Включва се активно в подготовката на Априлското въстание (1876) като апостол от IV революционен окръг. След освобождението на България от османско иго е един от идеолозите и организаторите на Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885). Участва в борбата за освобождението на Македония (1884-1885). Член на Народно-либералната партия. Депутат в 4-ото Народно събрание (1884-1886), заместник-председател (1887) и председател на 5-ото Народно събрание.

Автор е на книгите: "Васил Левски" (1883), "Четите в България на Филип Тотя, Хаджи Димитра и Стефан Караджата (1867-1868), "Черти от живота и списателската деятелност на Любен С. Каравелов" (1885), "Христо Ботев" (1888). А  най-значителното му произведение е творбата му "Записки по българските въстания", в която са отразени подготовката, избухването и потушаването на Старозагорското (1875) и Априлското въстание (1876).

   ДЪЛБОК  ПОКЛОН  ПРЕД  ПАМЕТТА МУ!

Отлично представяне на децата от БШ "Инфанти" на фестивала "Храмът на Кибела"

        Нашите малки балерини  отново ни зарадваха  с отличното си представяне на

V –ти Международен  танцов фестивал  „Храмът на Кибела”, който  се проведе в Двореца на културата и спорта в гр. Варна.  Организаторите на фестивала  - танцов клуб „Самодива” успяха  в рамките на един ден  - 29 август 2020 г. да включат изпълнения   в  над 15 стила, като нашите участници  се състезаваха в стил  „балет”

       Тази година   доста от фестивалите, на които се явяват  децата от БШ „Инфанти” бяха отложени. Затова  от  началото на м. юни,  когато бяха възстановени репетициите,  през летните месеци, те репетираха и се подготвяха за  този  фестивал, като в него взе  участие само  част  от балетната  школата.

  

Успешно начало на новата година за децата от БШ "Инфанти"

          Успешно  започна  новата 2020 година за   децата от балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева   към НЧ „Захари Стоянов – 1937”. Те взеха участие в    

VІІІ национален конкурс „Път към славата” на  Арт център „Кърнолски”, категория „Танц”,  който се  проведе на 15-16  февруари  на сцената на  Руския  културно-информационен център   в София. 

       В оспорваната  танцова надпревара представителите на „Инфанти”  завоюваха  3 първи места,  7  втори и 6 трети. Те се състезаваха в раздел  „Класически  балет” и  „Характерни  танци” в  четири възрастови групи:  до 7 години;  от 8 до 10 г.;  от 11 до 13 г. и от 14 до 18 г.

Представяне в списание "Картини с думи и багри"

   За нас е удоволствие да Ви представим бр.3/2019г. на списание "Картини с думи и багри" на издателство "Gabriell-a-lit" гр. София.В броя на стр.82 е поместена статия за създаването и развитието през годините на нашето читалище - "Захари Стоянов-1937" гр. Русе.Радваме се, че чрез списанието за литература и визуални изкуства ще популяризираме още повече нашата дейност и ще затвърдим името си на дългогодишен културен център

Седмица на четенето 9 -13.12.2019

         "Националната седмица на четенето" стартира и при нас в библиотеката на НЧ"Захари Стоянов-1937" с поредното гостуване на учениците от 3-ти"а" и 3-ти"в" класове от у-ще "Тома Кърджиев". Децата прочетоха интересни факти за това, "Как се посреща Нова година по света", рецитираха коледни стихове и разгледаха книги с 3D изображения. Срещата завърши с много пожелания за благополучие и късмет през Новата година.

                                                  

1-ви ноември Ден на народните будители

1-ви ноември - Ден на народните будители, бе повод да посрещнем в библиотеката на НЧ "Захари Стоянов- 1937" нашите приятели от IV-a и IV-б класове от ОУ "Тома Кърджиев". Децата прочетоха откъси от произведения на видни български будители и се включиха в дискусия на тема "Будителите днес", вдъхновени от техните класни ръководители - г-жа М. Георгиева и г-жа Сн. Иванова.
Скъпи деца , очакваме ви отново при нас ,заедно с чудния свят на детската книга.

 

Започва записването в Школата по изкуствата за учебната 2019/2020 година

Малките балерини от "Инфанти" приключват сезона с много отличия от фестивал

     Малките    балерини от  балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева   приключват  творческия сезон  с успешното  си  представяне на ХІV-я  международен танцов фестивал „Вълшебен свят”, който се проведе  от 7 до 9 юни 2019 г. в Хасково.  Във фестивала   тази година са взели  участие  повече от 1700 танцьори  от 135 танцови школи с подчертан интерес към  класическия балет, модерните, съвременните танци, танцово шоу и джаз.

Годишен концерт на класовете по пиано и китара от Школа по изкуствата

   С традиционния Годишен концерт приключи учебната година на класовете по пиано и китара към Школата по изкуства в читалището. Със своите изпълнения учениците създадоха много настроение и зарадваха родители, приятели и гости. 

 

 

 


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
Народно читалище 'Захари Стоянов - 1937' - Русе
Прима-Софт ООД