Новини


НОВИ КНИГИ В БИБЛИОТЕКАТА ПО ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Уважаеми настоящи и бъдещи читатели,

малки и големи приятели на книгата!

С огромно удоволствие Ви  съобщаваме, че книжният фонд на  нашата библиотека се обогати с  267  нови заглавия   от български и чужди автори. Книгите са закупени със средства от Министерството на културата, предоставени ни  по  спечелен проект  на  програма  „Българските библиотеки  - съвременни центрове за четене и информираност 2021”.

Вярваме и сме убедени, че ще задоволят всеки вкус и предпочитание.

Ако не сте читатели на библиотеката, за нас ще е  чест да станете. Заповядайте!  Очакваме ви!

 

 


   

 

 

 

 

 

 

 

С нови награди малките ни балерини изпращат 2021 година

             С отличното си представяне   на ХХІІІ   Национален конкурс „Празник на танца”, който се проведе на  27 и 28 ноември в Двореца на културата и спорта в гр. Варна , малките ни балерини от БШ  „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева завършват 2021 година.  Поради сложната епидемична обстановка много често обучението и репетициите им бяха прекъсвани, много от конкурсите и фестивалите, в които те традиционно участваха, бяха отменяни или отлагани за по-късен етап.  Въпреки всичко, с много труд и упоритост от страна на  г-жа Байчева, децата и техните родители, малките  грации се подготвиха и бяха отличени с много награди.

 

            

От 1 октомври и при нас започва Новата учена година. Очакваме ви!

Маратон на четенето

   


     

 

      Чрез инициативата" Маратон на четенето", се насърчава четенето и общуването с книгите - носители на непреходни ценности в човешката история и култура. Ние от библиотеката при НЧ"Захари Стоянов-1937" гр. Русе и нашите малки приятели Аделина Ковачева и Владимир Гьоков сме част от тази инициатива. Любовта към книгата е любов към мъдростта. Четете, защото днешните книги са нашите утрешни мечти.

 

 

ВЕСЕЛИ И ТОПЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!

НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА НАБЛИЖАВА! ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ НАС!

131 години от смъртта на Захари Стоянов

       На 2 септември 1889 г. в   Париж  умира Захари Стоянов – писател-летописец на една велика епоха в българската история  и патрон на нашето читалище.  Български революционер, участник в националноосвободителното движение, писател, журналист и политик. Участва в организирането на Старозагорското въстание през 1875 г. Включва се активно в подготовката на Априлското въстание (1876) като апостол от IV революционен окръг. След освобождението на България от османско иго е един от идеолозите и организаторите на Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885). Участва в борбата за освобождението на Македония (1884-1885). Член на Народно-либералната партия. Депутат в 4-ото Народно събрание (1884-1886), заместник-председател (1887) и председател на 5-ото Народно събрание.

Автор е на книгите: "Васил Левски" (1883), "Четите в България на Филип Тотя, Хаджи Димитра и Стефан Караджата (1867-1868), "Черти от живота и списателската деятелност на Любен С. Каравелов" (1885), "Христо Ботев" (1888). А  най-значителното му произведение е творбата му "Записки по българските въстания", в която са отразени подготовката, избухването и потушаването на Старозагорското (1875) и Априлското въстание (1876).

   ДЪЛБОК  ПОКЛОН  ПРЕД  ПАМЕТТА МУ!

Отлично представяне на децата от БШ "Инфанти" на фестивала "Храмът на Кибела"

        Нашите малки балерини  отново ни зарадваха  с отличното си представяне на

V –ти Международен  танцов фестивал  „Храмът на Кибела”, който  се проведе в Двореца на културата и спорта в гр. Варна.  Организаторите на фестивала  - танцов клуб „Самодива” успяха  в рамките на един ден  - 29 август 2020 г. да включат изпълнения   в  над 15 стила, като нашите участници  се състезаваха в стил  „балет”

       Тази година   доста от фестивалите, на които се явяват  децата от БШ „Инфанти” бяха отложени. Затова  от  началото на м. юни,  когато бяха възстановени репетициите,  през летните месеци, те репетираха и се подготвяха за  този  фестивал, като в него взе  участие само  част  от балетната  школата.

  

Успешно начало на новата година за децата от БШ "Инфанти"

          Успешно  започна  новата 2020 година за   децата от балетна школа „Инфанти” с ръководител Снежана Байчева   към НЧ „Захари Стоянов – 1937”. Те взеха участие в    

VІІІ национален конкурс „Път към славата” на  Арт център „Кърнолски”, категория „Танц”,  който се  проведе на 15-16  февруари  на сцената на  Руския  културно-информационен център   в София. 

       В оспорваната  танцова надпревара представителите на „Инфанти”  завоюваха  3 първи места,  7  втори и 6 трети. Те се състезаваха в раздел  „Класически  балет” и  „Характерни  танци” в  четири възрастови групи:  до 7 години;  от 8 до 10 г.;  от 11 до 13 г. и от 14 до 18 г.

Представяне в списание "Картини с думи и багри"

   За нас е удоволствие да Ви представим бр.3/2019г. на списание "Картини с думи и багри" на издателство "Gabriell-a-lit" гр. София.В броя на стр.82 е поместена статия за създаването и развитието през годините на нашето читалище - "Захари Стоянов-1937" гр. Русе.Радваме се, че чрез списанието за литература и визуални изкуства ще популяризираме още повече нашата дейност и ще затвърдим името си на дългогодишен културен център


 

Работно време

 

Контакти

 

   

 

FB
Карта на сайта
Народно читалище 'Захари Стоянов - 1937' - Русе
Прима-Софт ООД